Wednesday, October 22, 2008

Rabun Silau

Bismillah,
Soalan di bawah saya dapati dari satu mailing list (SIM). Saya tidak berkesempatan untuk memberi jawapan semasa dikemukakan soalan itu. Namun saya harapkan penerangan kali ini juga masih tidak terlewat untuk mereka yang mengalami masalah yang sama. Bagi membezakan jawapan saya dan jawapan mereka yang lain, jawapan saya akan di boldkan. Semoga ini membantu...


Assalamualaikum

Saya mengalami masalah rabun silau. apabila memandu lampu kenderaan dari arah bertentangan amat memedihkan mata dan buat saya hilang penglihatan buat seketika. Saya perlukan bantuan untuk mendapatkan maklumat atau khidmat nasihat untuk mengurangkan masalah saya.

Jawapan saya : Ini mungkin disebabkan oleh beberapa faktor yang saya nyatakan di bawah. Rawatan mungkin berlainan mengikut punca yang menyebabkan silau.
1. Astigmatisme - ini yang selalu disebutkan sebagai rabun silau. Rabun silau selalunya akan menyebabkan rasa silau. Bagi mereka yang mempunyai astigmatisme yang tinggi, maka akan lebih silaulah lagi rasanya. Mereka yang mempunyai astigmatisme boleh dibetulkan dengan memakai kaca mata dengan preskripsi yang betul.
2. Selaput mata/katarak - Katarak adalah kekaburan dalam kanta kristalin (kanta yang terdapat di dalam mata). Jika ini terjadi, cahaya yang akan memasuki mata akan berpecah-pecah dan menyebabkan rasa silau. Mereka yang mempunyai katarak sebaiknya mendapatkan nasihat doktor supaya dapat membuang katarak.
3. Keletihan mata - Akibat dari rasa letih yang keterlaluan, anak mata yang biasanya mengawal jumlah cahaya yang masuk ke dalam mata tidak dapat berfungsi dengan baik lagi. Oleh sebab itu, apabila cahaya yang berlebihan masuk, anak mata tidak mengecil sebagaimana biasa dan menyebabkan cahaya yang banyak masuk ke dalam mata. Untuk mengatasi masalah ini, anda hendaklah mengamalkan gaya hidup sihat dari segi penglihatan. Apabila melakukan kerja dekat, anda hendaklah sekali sekala memandang jauh (lebih dari 6m). Jika ruang pejabat anda sempit, eloknya diletakkan cermin besar untuk menambahkan jarak penglihatan. Mata kita hanya akan berehat jika kita memandang jauh.


Jawapan 1
Salam dari sahabat sim Kedah....... ....
Saya rasa saudara faizal mengalami masalah yang serupa dgn isteri saya. Saya cadangkan faizal buat cermin mata tapi kena cakap ngan optometris tu yg faizal silau, dia akan buatkan cermin mata yang ada anti-glair, isk betul ker aku eja ni, cakap melayunya ada anti-silau, tapi harga agak mahal sedikit, isteri saya buat cermin mata tu dua tahun yg lepas dengan cost lebih kurang RM600/-sekarang tak tau la plak berapa. Harap dapat membantu saudara.

Untuk mereka yang mengalami masalah silau atau tidak, anda digalakkan untuk memakai cermin yang mempunyai lapisan antisilau atau multicoated. Harganya bergantung kepada jenis yang dipilih. Harga yang paling murah hanyalah RM 80 sepasang tetapi hendaklah difahami bahawa cermin yang berharga murah selalunya mempunyai kualiti yang rendah berbanding yang lain. Jika anda mahu lebih selesa gunakan kanta transition yang boleh bertukar gelap bergantung kepada banyaknya cahaya matahari.

Jawapan 2
Mahal tu. Kalau untuk rabun silau ni takde la sampai Rm600 melainkan frame dia branded punya. Kalau yang biasa2 je boleh dapat dalam RM100 ke RM200 je. Pegilah tanya kat kedai cermin mata tu. Lagi satu tips nak dapat yg murah pegi kedai yang bukan dalam shopping kompleks. Kedai yg kat pekan2 murah pasal sewa kedai murah. Saya buat spek kat Alamanda dalam RM650++. Sekali tgk kat Pekan Dengkil spek yang sama bila tanya harga siap lens dalam RM380 je..
http://azwandengkil .blogspot. com

Seperti yang dikatakan oleh Encik Azwan ni banyak betulnya. Untuk mereka yang memerlukan bantuan kaca mata tetapi tidak cukup budget, maka bertanyalah kepada tuan kedai tentang cermin dengan harga yang rendah. Yang pentingnya adalah mata anda mendapat melihat dengan jelas. Bagaikan kereta, jika mampu gunakan Kancil tapi kalau nak sedap naiklah Wira :)

Jawapan 3
Shikin, saya pakai dah Torix66 tu tp leceh skit..bukan ape,kalau perasan dia ada buat allocation utk power must put same place tu anak mata if terkalih so pandangan u akan jadi blur..even kalau yg power tinggi,torix tu terganjak... u langsung xboleh membaca. leceh skit nak pakai but mlm kalau memandu better skitlah. for me, lebih prefer pakai lence yg biasa but maybe ada member lain yg ada pengalaman menggunakan torix nih.

Penggunaan kanta sentuh toric juga adalah digalakkan bagi mereka yang tidak menggemarkan kanta sentuh berbanding kaca mata. Pastikan anda mempunyai kandungan air mata yang cukup dengan menjalani ujian terlebih dahulu. Selepas mengelipkan mata memang kanta sentuh toric anda akan sedikit berganjak dan pada peringkat awal ia akan menjadi satu gangguan. Selepas mengalami proses adaptasi insya ALLAH segalanya OK. Walaubagaimanapun mereka yang mempunyai astig di bawah -1.00 masih boleh memilih untuk menggunakan kanta sentuh biasa yang lebih rendah harganya tetapi pernglihatan anda akan sedikit terganggu.

Jawapan 4
Emm saya pon ader rabun silau yg tinggi gak.. memang tension bila drive malam2 nie.. tapi saya ader pakai produk air yg titis kat mata tu ..jemana permata hijrah.. memang berkesan la.. Alhamdulillah. . boleh dapat kat pasar tani.. ader jual..nak tengok iklan dia dalam suratkhabar harakah..kurang dah rabun silau saya.. tapi kena rajin pakai la…kita usaha,,Allah yg tentukan… pastu kalau nak pakai contact lens cari la jenama boash & lomp (lupa la eja dia..hehhe) torix 66 … tu utk org yg rabun punya contact lens la.. yg jenama lain saya tak tau la pulak kan… emm pendapat dan panduan utk sesiapa yg hadapi masalah rabun macam saya ni… tqq

Pertamanya izinkan saya betulkan ejaan Bausch & Lomb. Penggunaan kanta sentuh tidak semua orang boleh memakainya dengan mudah. Anda perlu melalui beberapa ujian sebelum mengetahui mata anda sesuai untuk pemakaian kanta sentuh atau tidak. Kadang kala, memakai kanta sentuh Bausch & Lomb tidak serasi tetapi jika anda guna Johnson & Johnson itu lebih sesuai.

Berkenaan dengan pelbagai rejimen yang ada di pasaran, masih belum ada kajian yang terperinci untuk membuktikannya. Kita boleh berusaha namun saya harap jangan sampai kita tersalah pilih produk sepertimana seorang Cina yang pernah saya jumpa di sebuah hospital dahulu. Katanya, seorang Sami Budha telah mengarahkannya untuk menitiskan air limau ke dalam mata untuk menghilangkan selaput, malangnya ini telah menyebabkan bahagian kornea matanya menjadi legap dan tidak boleh melihat lagi. Saya sendiri pernah menggunakan madu dan memang sangat lega rasanya tetapi tetap tidak menunjukkan penurunan dalam kuasa mata.


Jawapan 5
saye pemakai cermin mata...elok sgt la ade tajuk ni...saye ade masalah silau mata belah kanan...agak teruk...camne nk buat ye?? umo 24...faktor umo ke?? mlm langsung tak leh drive...tapi gagah gak drive...bile buka cermin mata cam ade gangguan or bayangan hitam kat mata belah kanan....selaput ke??tu kena operate kan??plss help me...kalo nk g pakar charge die camne lak??

Bagi soalan ini, lebih baik anda dapatkan pemeriksaan mata dari optometris yang bertauliah di mana2 kedai cermin mata. Berkenaan bayaran yang dikenakan, kebanyakan optometris Melayu tidak menetapkan harga untuk pemeriksaan. Saya pernah masuk ke sebuah kedai milik Cina yang mengenakan cas RM 20 untuk melakukan pemeriksaan mata sahaja. Ada juga sebuah kedai optometris Muslim yang turut mengambil cas yang serupa.Namun anda ada hak untuk bertanya tentang bayaran yang akan dikenakan sebelum melakukan pemeriksaan.

Jawapan 6
Berapakah umur saudara sekarang? Kalau dah melebihi 40 tahun, saudara mungkin dah ada masaalah "cataract". Cuba pergi periksa kat pakar mata yang terdekat ( bukan pakar cermin mata ). Saya pun ada masaalah ini, tunggu masa nak bedah mata ganti kanta baru.

Tidak hanya mereka yang berumur lebih 40 tahun sahaja yang mengalami masalah katarak. Ada kemungkinan mereka yang lebih muda akan menderita perkara yang sama.

9 comments:

maizatul fateha said...

salam...
saye nak tanye...
dah 2 minggu lbih saye sakit pale....
bile pergi klinik...doktor kate sume ok...tp die suggest sy cek mate..
bile cek mate...power rendah je tuk due2 mate (50)..
tapi prob skang....saye maken saket kpale bile menghadap laptop dlm jangke mase yg lame...
ramai yg sarankan saye pakai cermin mate...perlu ke saye pakai?

Azwana Wana said...

as salam. terima kasih atas perkongsian :)

nurul ekieyn said...

Assalamualaikum,sye ad p check mata dkt kdai crmin mta..mula-mulanya sje je nk thu smada power rbun jauh sye dh b'kurng atau s'bliknya..tpi ap y m'gjutkn power silau sbelah knan m'cecah smpai 575..even y priksa mta sye tu pun t'kjut sbb tnggi sngat..pdhal power rbun jauh sbelah knan sye dh trun dri 200++ kpda 100..dye nsihatkn sye p jmpa pkar mta..sye nk tnye,apa kesannya klau power silau tnggi??

nurliyana mohamad maidin said...

Sy bru nk try pkai contact lens. sy ad maslah silau. sy g check kata n beli brand blincon wrna toric Brown yg tahan utk 3bulan.. tp sy asa takut sbb ada kwn inform contact lens pkai smpai 3bln xelok. betul ke?

Unknown said...

Salam sy nak tnye, sy ada masalah silau yg teruk ..... Iaitu silauc900 blah kanan rabun 350 kiri silau 325... Ada kedai yg boleh suggest x? N ade x cara nak kurangkan....sbb cermin shj tnpa bingkai 1500.... Spek pula hilang...

mizie mizie said...

Salam sy nak tnye, sy ada masalah silau yg teruk ..... Iaitu silauc900 blah kanan rabun 350 kiri silau 325... Ada kedai yg boleh suggest x? N ade x cara nak kurangkan....sbb cermin shj tnpa bingkai 1500.... Spek pula hilang...

Unknown said...

Asslm sy x tau same ade sy silau atau x...sbb mata sy slalu berkelip tnpa hnti jika kna cahaya..prnah g klinik jumpa dktor N buat vision test..ok je,x rabun..ptut ke sy g check mata kt kdai spekk?

Leftenan nadhrah said...

Wahhhh baru faham bab rabun silau nih .

Mohammad Uzairi said...

Saya nak tanya, boleh saya tahu, cermin mata bagaimanakah yang sesuai bagi yang bekerja menghadap komputer 12 jam sedang tidak rabun?

Borang Tempahan

Nama:
Email:
No. Telefon :
Alamat :
Pilihan Produk Cloth Diaper
Handbook
Specs
Contact Lens
Handmade Thingy
Kod / Warna / Detel Produk
Preskipsi (Cermin mata & Kanta Sentuh)
Bukti Bayaran (Online atau Offline)
T&C I agree with the Term & Conditions apply to Pija's Kids Shop / Uwaiys Optometrist

This form powered by Freedback