Sunday, October 26, 2008

Nak Kurangkan Power Mata

Bismillah,
Di bawah ini juga saya selitkan keluhan dan saranan tentang kaedah untuk menurunkan kuasa mata. Berdasarkan pembelajaran dahulu dan pengalaman selepas bekerja selama lebih 5 tahun ini, dapatlah saya membuat sedikit kesimpulan tentang penurunan kuasa ini.

Jika anda perasan, kenaikan kuasa kerap berlaku dalam tempoh anda sedang matang iaitu pada usia belasan tahun. Ketika itu, tubuh anda akan meninggi dan seiring dengan itu kuasa mata anda akan naik. Ini adalah kerana bola mata anda kini semakin memanjang.

Persoalan sama ada kuasa mata akan turun atau tidak bergantung kepada jenis kerabunan. Kebiasaannya mereka yang mempunyai rabun jauh dan astigmatisme maka terpaksalah anda menerima hakikat kuasa anda akan meningkat sedikit demi sedikit saban tahun. Sekiranya peningkatan mata anda adalah lebih dari -0.75 maka eloklah anda bertindak untuk menukar kuasa mata anda.

Jika sudah terlanjur mahu membuat satu kaca mata baru, yang terbaiknya adalah menggunakan kuasa terkini anda. Jangan sesekali menggunakan kuasa mata lama sedangkan setiap kali pemeriksaan anda akan mendapati kuasa mata anda meningkat. Kebiasaannya pada usia 20-40 tahun kuasa mata anda akan meningkat sangat sedikit berbanding usia anda belasan tahun.

Kuasa mata anda hanya akan benar2 turun (itu pun sedikit sahaja) ketika usia anda mendekati 40 an. Ketika ini anda akan mula merasai kabur penglihatan dekat pula. OKlah, di bawah adalah beberapa saranan yang diberikan oleh orang ramai yang saya rasa boleh digunapakai namun tahap keberkesanannya bergantung kepada pengamalan dan penerimaan masing2. Wallahu a'lam.


Jawapan 1
Salam....ni pandangan sayala.....dulu masa time2 belajar,ustaz saya selalu berpesan. kalau nak mata xrabun sebelum waktunya,,,, banyakkan gosok gg....lagi mudah setiap kali hendak bersolat 5 waktu.....i. Allah...mata "lambat" la rabun....sebab kat bhgian mulut ada urat mata.....cubalah

Jawapan 2
saya pakai contact lense selama 6 bulan tetiba hari isnin lepas saya check
mata, power turun 50.. terkezut sbb selama 17 thn pakai spec, power tak
pernah turun..satu lagi pasal lasik ni nak tau gak.. sapa yg tau tu citer la..

Ini mungkin disebabkan kanta sentuh tadi telah meratakan sedikit kornea anda dan sementara kornea itu masih rata maka kuasa mata anda akan menurun dan bila ia kembali ke bentuk asal, maka mungkin akan kembali ke keadaan asal.
Jawapan 3

Assalammualaikum,
CUBA AMALKAN PETUA INI SEWAKTU NAK MANDI WAKTU PAGI MENGGUNAKAN AIR PANCUR, TATKALA AIR YANG DARI UBUN2 JATUH KE KELOPAK MATA BIARKAN AIR TU MEMASUKI MATA DAN BERSELAWATLAH, INSYAALLAH MATA TAK MUDAH ROSAK.

Jawapan 4
Sebenarnya penyakit-penyakit mata termasuk rabun dekat atau rabun jauh biasa disebabkan oleh faktor keturunan atau lingkungan, atau biasanya kerana kombinasi kedua faktor tersebut.

Kesihatan keseluruhan mata anda adalah amat penting dalam membantu mengekalkan daya penglihatan yang sempurna. Beberapa faktor seperti merokok, diabetis, steroid, kecederaan, Pendedahan berlebihan kepada pencemaran, cahaya matahari boleh melemahkan dan menjejaskan daya penglihatan.

Disarankan agar pemakanan seimbang dan rehat yang mencukupi adalah amat penting untuk mengekalkan daya penglihatan yang sempurna. Disampingkan bersama pengamalan keatas herba BILBERI ini. Ia dianggap sebagai herba penglihatan berasakan kepada kesannya yang menggagumkan terhadap fungsi mata. Diantara pengguna yang ramai mengamalkan adalah juruterbang terutamanya yang bertugas pada waktu malam kerana
mereka dapati daya penglihatan mereka semakin tajam.

Herba BILBERI ini boleh meningkatkan bekalan oksigen dan darah kemata, menguatkan kapilari yang membekalkan nutrien keotot serta saraf mata. Herba BILBERI juga
berupaya untuk mengelakkan banyak masaalah bagi orang muda, remaja selalu bertukar lensa kontak dan orang tua.

Pengambilan Herba BILBERI ini boleh diamalkan oleh semua peringkat umur orang dewasa, pelajar warga tua, pesakit diabetis termasuklah kanak-kanak diantara
umur 5 tahun keatas malah pada anda yang begitu prihatin pada mata walaupun tiada masaalah lindungilah mata sedari awal.

Dinasihati juga periksalah mata secara berkala. Lakukan pemeriksaan secara berkala setiap tahun. Indera penglihatan adalah sangat berharga. Dengan selalu menjaga dan merawat kesihatan mata bererti juga melestarikan indera penglihatan. Hal ini harus
dilakukan sejak lahir sampai akhir hayat.

Seringkali kita alpa memperhatikan aset berharga milik kita. Dan ketika sesuatu telah terjadi, baru kita menyesalinya. Inilah yang sering terjadi pada mata, sang jendela hati.

Berjanjilah mulai hari ini Anda akan menjaga dengan merawatnya, sehingga ketika terjadi tanda-tanda timbulnya penyakit Anda segera menangkisnya.

Tidak kenal maka tidak sayang. Mari kita mengenal mata dan cara kerjanya, apabila kita selalu membajainya pastinya mata anda akan serasi dengan anda. Mata merupakan media kita mengagumi ciptaan ALLAH ini.

Jawapan 5

Salam....
Saya pernah buat lasik November last year, dah hampir setahun saya bebas dari pakai spek ni, memang freedom kalau kita banyak aktiviti lasak dan yg penting anak2 tak
de lagi nak pakai spek mamanya yang power <>1500 tu...Lasik ni saya buat kat Hospital mata Tun Hussein Onn dan kosnya <> RM4000.00

Jawapan 6
pengalaman saya yang memakai spek dari umur 12 tahun, setiap tahun meningkat, sehinggalah ke umur 17 thn power spek saya mencecah 950 dan 975 kanan dan kiri. saya buat keputusan utk buat lasik di optimax, alhamdulillah, selepas 3 bulan, mata saya dapat melihat tanpa ada power spek lagi, even sampai sekarang, selepas 4 tahun buat lasik, bila buat check up, power spek kiri kanan saya hanya 25 saja...so memang tak perlu pakai spek. alhamdulillah.

Jawapan 7
Seronoknya dengar saudara yang telah pulih penglihatan dari pakai spek kepada tanpa spek.Saya pun pakai spek. Dari darjah 5 hingga sekarang.... ..20 tahun dah pakai spek.....tapi taklah setiap tahun tambah power spek....Cuma nak tanya, buat lasik tu musti mahal kan....boleh bagi tahu, berapa pulak bayarannya.. .kalau mampu, ingin jugak mencubanya.. .....

Jawapan 8
Cuba dapatkan pinhole glasses. rujuk laman web http://www.thebates method.com/
Boleh didapati di farmasi Watson atau Guardian

Jawapan 9
byk makan lobak Merah la.. dan sy ada ubat beli kat klinik... Nicol eye drop elok.. dulu sy pun pakai cermin mata

Jawapan 10
umur fauzie kite ni bape?? slalu tuka cermin mata kot...tiap kali nk buat spek u test ek?? petua saya bila nk buat spek baru habaq kat cina yg jual spek tu "saya mau bikin spek sama power macam ni" tak mau chek mata" sebab nye kalo cek lagi dah tentu kite nk lagi terang kan... so...jgn cek..ikut power sebelum ni punye...

then bile dah buat spek baru automatic akan clear sebab takde calar balar kat spek...ate baru..mesti la clearr...spek jadik tak terang salah satu sebab calar or multicult rosak, cuci spek slalu tenyeh ngan tisu kot...cube tgk balik spek lama mesti byk calar2 kan??

sampai skrg saye maintain power 600++... dulu sebab suka tukar2 cermin mata n cuci spek ngan baju...tiap kali test tiap kali naik power...lame2 saya naik takutt kang buta lak...lagi tebal lagi byk duit kuar...nk kene nipiskan...k adios...

p/s: ummi saya cakap nk terang mata kene mkn carrot..mkn mentah2...cam rabbit tu...eeeee saya tak suka...k bye...

Kekaburan turut disebabkan oleh calar pada kanta anda tetapi adalah tidak digalakkan anda menggunakan kuasa yang jauh lebih rendah (kecuali dalam lingkungan 0.75) kerana anda akan memaksa mata anda bekerja lebih dan seterusnya akan menimbulkan masalah lain nantinya.

Jawapan 11

sekarang ni ada ubat titis permata hijrah. saya pun teringin nak cuba cuma belum berkesempatan. Ayah saya dah cuba dan Alhamdulillah berkesan. Dua bulan lepas kena masuk kanta kat mata doktor consider as major , lepas guna permata hijrah, tukar jadi minor dan doktor kata banyak improvement.

p/s : memang betul kalau makan carrot mentah mata jadik terang. Kalau tak caya tengok arnab tu, mana ada dia pakai spek ?

Jawapan 12
kos lasik bergantung kepada mata kita. tapi range kos lasik di optimax antara 3-5k rasanya. kos saya RM4,300.00. masa tu saya buat 0% dengan kad kredit southern bank. byr ansuran selama 24 bulan. ok rasanya, sebab dah empat tahun, mata saya masih lagi ok.

jawapan 13
umur 19 lorh...tak leh kalu tak wat guna power baru sebab kalu kat dalam kuliah or time tutor,tak nampak sangat aper yang lecturer terangkan kat depan...
even duduk kat barisan depan...setiap taon,mesti naik 100...sekarang dua2 belah mata 1100 powernya...huhuhu,makan karot mentah?? hahaha,boleh tapi malas nak wat...
owang kata makan tomata,boleh gak tapi malas nak wat,nanti cuba carik tomata yang kicik2 cam anggur tue,haaa yang tue sedap makan cam makan anggur or mata kucing...
anyway tq!

Jawapan 14
Dulu masa x belum kerja mata x rabun langsung, dapat memandang seluas2nya.. . tapi sejak start keja guna komputer selama 12 tahun nie, mata terus jadi rabun (rabun jauh dan dekat sekali dah)... kalau membaca apa2 lebih dari 300mm terus kabur... minta petua kasi clear pandangan leh x....

0 comments:

Borang Tempahan

Nama:
Email:
No. Telefon :
Alamat :
Pilihan Produk Cloth Diaper
Handbook
Specs
Contact Lens
Handmade Thingy
Kod / Warna / Detel Produk
Preskipsi (Cermin mata & Kanta Sentuh)
Bukti Bayaran (Online atau Offline)
T&C I agree with the Term & Conditions apply to Pija's Kids Shop / Uwaiys Optometrist

This form powered by Freedback