Monday, July 7, 2008

Perlukah Menemani Anak Dalam Bilik Pemeriksaan

Bismillah,

Di bawah saya turunkan beberapa situasi untuk difikirkan :

Kes 1

Dalam kes ini, yang terlibat adalah optometris, anak dan bapanya. Setelah berada di dalam pemeriksaan mata, anak yang masih belum memakai kaca mata sebelum ini diberi bingkai cubaan yang kosong (tiada kuasa) dan ditutup mata kirinya. Setelah anak itu selesa dengan bingkai itu, optometris meminta anak membaca apa yang tertera di Snellen Chart.

Bapa : Eh sekejap, kenapa tak suruh anak saya baca tanpa spek dahulu?
Optometris : Oh, spek ni masih belum diletakkan apa-apa kuasa. Saya pakaikan bingkai ni sebab nak ambil VA dia sebelah mata kanan sahaja dahulu.

Selepas beberapa ketika anaknya sudah mula tidak nampak huruf yang tertera. Optometris mula meletakkan kuasa bagi membolehkan anaknya membaca baris itu dengan baik.

Bapa : Eh, berapa power letak tu. Jangan terus letak banyak. Letak sikit-sikit je dulu.
Optometris : Ok, misal kata saya terlebih pun, kita akan kesan kemudian nanti.

Seterusnya, optometrist mengarahkan anak untuk membaca. Dia masih tergagap-gagap untuk mengenal beberapa huruf.

Bapa : Along, takkan huruf macam tu punya besar tak nampak lagi? Cuba baca apa yang ayah tunjuk ni.
Anak : Dah macam nak nangis.

Well, situasi yang sebegini sebenarnya sangat meletihkan untuk ditangani. Sebenarnya, adalah baik untuk ibubapa turut serta dalam bilik pemeriksaan. Namun, adalah lebih baik jika anda tidak turut campur ketika optometris memeriksa mata anak anda. Keadaan ini akan membolehkan optometris lebih mudah memeriksa mata anak anda dengan betul dan anak anda juga turut tidak takut-takut untuk menjawab soalan dari optometris.

Semoga dengan kerjasama yang baik dari ibubapa, anak-anak akan mendapat penglihatan yang lebih sempurna insya ALLAH.

1 comments:

yus said...

yeee betul tu.
yut penah hadapi situasi macam ni.
anak dia mmg ada power. dah plus power (blum buat cyclo lagi tu)..mak bapak dia dah bising...adeeeh..tabah jee ku menghadapinya

Borang Tempahan

Nama:
Email:
No. Telefon :
Alamat :
Pilihan Produk Cloth Diaper
Handbook
Specs
Contact Lens
Handmade Thingy
Kod / Warna / Detel Produk
Preskipsi (Cermin mata & Kanta Sentuh)
Bukti Bayaran (Online atau Offline)
T&C I agree with the Term & Conditions apply to Pija's Kids Shop / Uwaiys Optometrist

This form powered by Freedback